mgr Aleksandra Cudna
Dietetyk kliniczny
Godziny przyjęć: wtorki i czwartki (15:30 – 18:30)
Wykształcenie:
- Absolwentka studiów licencjackich i magisterskich Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka
Doświadczenie:
- Doświadczenie z zakresu dietetyki klinicznej zdobywała m.in. w Centralnym Szpitalu Klinicznym WUM, Wojskowym Instytucie Medycznym, Dziecięcym Szpitalu Klinicznym czy Szpitalu im. W. Orłowskiego w Warszawie
- Certyfikowana specjalistka School of Insulinresistance Therapy (SOIT) ds. insulinooporności
- Uczestniczka licznych konferencji, szkoleń i webinarów w dziedzinie dietetyki
- Edukatorka żywieniowa, organizatorka warsztatów dla dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym
Zakres zainteresowań:
- Głównym obszarem jej zainteresowań jest żywienie w chorobach i zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego, jak np. zespół jelita drażliwego, SIBO, choroba refluksowa, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, uchyłkowatość jelita grubego, nietolerancje pokarmowe. Specjalizuje się również w terapii chorób autoimmunologicznych, tarczycy i narządu rodnego, tj. Hashimoto, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, niedoczynność tarczycy, endometrioza, zespół policystycznych jajników, zaburzenia płodności.
Dodatkowo, zajmuje się dietoterapią:
- nadwagi i otyłości,
- cukrzycy, insulinooporności,
- zaburzeń gospodarki lipidowej,
- nadciśnienia tętniczego,
- niedokrwistości, niedoborów pokarmowych
- osteoporozy
i wielu innych schorzeń dietozależnych.
Przygotowanie do wizyty:
Na pierwszą wizytę należy zabrać ze sobą dzienniczek żywieniowy oraz aktualne badania lekarskie. W trakcie wizyty przeprowadzana jest analiza składu ciała, do której należy przygotować się według zasad zamieszczonych poniżej. Pierwsza wizyta trwa ok. 40-60 minut. Przed pierwszą wizytą należy przygotować dzienniczek żywieniowy z przynajmniej jednego dnia w celu oceny zwyczajowej diety pacjenta. Dla dokładniejszej analizy zaleca się jednak sporządzenie zapisu 3-dniowego, w tym z jednego dnia weekendowego. W dzienniczku należy zapisać:
– datę,
– godzinę pobudki i godzinę udania się na spoczynek nocny,
– godzinę spożycia posiłku,
– użyte produkty,
– ilość w miarach domowych lub gramaturę produktów
Przygotowanie do pomiaru na pierwszej wizycie:
– 24 h przed wizytą zrezygnuj z intensywnego wysiłku fizycznego,
– na wizytę ubierz się tak, by bez problemu odsłonić stopy – pomiar wykonywany jest boso,
– w dniu badania zrezygnuj z picia kawy i napojów z kofeiną,
– 3 godziny przed wizytą nie pij i nie spożywaj posiłków,
– w dniu badania nie stosuj kremu do stóp,
– do pomiaru przystąp z opróżnionym pęcherzem.
Przeciwwskazania do przeprowadzenia pomiaru:
– ciąża,
– padaczka,
– rozrusznik (defibrylator) serca,
– obecność metalowych endoprotez, implantów.